Heropening historische bakoven in Leur op 10 april


De historische bakoven in Leur is volledig gerestaureerd en weer klaar voor gebruik. De bakoven, die in een bakhuisje naast het bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden staat, is een eeuw buiten dienst geweest. Vorig jaar is de oven weer in gebruik genomen, maar al snel bleek dat een opknapbeurt noodzakelijk was. Een team van enthousiaste vrijwilligers heeft een restauratieplan opgesteld en uitgevoerd. In het afgelopen jaar werd de oven regelmatig aangestoken: op speciale dagen, elke woensdag en twee keer in de maand op zondag. De oven is een echte trekpleister geworden van het bezoekerscentrum en kan elke bakdag op een schare vaste bezoekers rekenen die komen genieten van de zelfgebakken warme broodjes. Het bakken met een ambachtelijke oven is een wereld van verschil met de ovens en machines die nu worden gebruikt in een bakkerij. Op een bakdag in het bezoekerscentrum wordt de oven om half acht ’s ochtends aangestoken.

Een uurtje later komen de bakkers en wordt het bakschema besproken en het deeg gemaakt. Pas als de oven op temperatuur is, worden de broden gebakken, die rond lunchtijd klaar zijn. Het bakken op ambachtelijke wijze neemt al snel een halve dag in beslag. "Soms  krijgen we hier wel eens bezoekers die ongeduldig worden", vertelt Ton Rothengatter. “Maar over het algemeen vinden mensen het interessant en leuk om te leren waar hun voeding vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. De waarde van het bakken op deze manier zit in de beleving van het ambachtelijke. Zelfs het meel dat de bakkers gebruiken komt van een nabij gelegen molen, waar op ambachtelijke wijze gemaald wordt.” Op woensdag 10 april vindt de officiële opening van de gerestaureerde oven plaats, vanaf 14.00 uur.