Kasteel Hernen zoekt ambachtslieden


Kasteel Hernen heeft een droom. Het kasteel wil een plek zijn waar zichtbaar wordt gemaakt hoe het leven op en rondom kasteel Hernen er in de 16de eeuw uitgezien zou kunnen hebben. Ze hebben gekozen voor het jaar 1544 en daarin gebeurt van alles. Daarom is het kasteel op zoek naar vrijwilligers, die graag een middeleeuws ambacht willen leren of het al beheersen en het ook leuk vinden om hun kennis aan de bezoekers over te dragen.

Over de periode

In 1544 overlijdt Joachim van Wijhe en kasteel en heerlijkheid Hernen komen in bezit van de 32-jarige Reyner van Wijhe en zijn 24-jarige echtgenote Margriet van Egeren van den Diesdonck. Het jonge paar besluit al snel het kasteel aan te passen aan de eisen van hun tijd. De verdedigbaarheid van het kasteel is immers niet meer het belangrijkste; ze willen meer woonruimte en meer comfort. Een periode van grote bedrijvigheid breekt aan. Er wordt gebouwd en onderhandeld, ze bewaken de inkomsten uit de gronden, er moeten meubels worden gemaakt, stoffen besteld, tapijten geweven, kaarsenkronen gehangen, personeel aangestuurd. Het is het begin van een spannend proces.

Het publiek dat kasteel Hernen bezoekt, wordt letterlijk deelgenoot van dit proces. Het wordt betrokken bij de bouw- en inrichtingsperikelen, krijgt uitleg, kanl meedoen, verdiept zich in de vraagstukken, en kan zelf proefondervindelijk bepaalde ambachtelijke kennis en kunde opdoen. Langzamerhand verschijnen er steeds meer inrichtingsstukken in het kasteel die ook door de bezoekers gebruikt kunnen worden en die deels zijn gemaakt.

De ambachten

De laatste maanden is Kasteel Hernen druk bezig om begin april de poorten van Kasteel Hernen te kunnen openen. Met behulp van vrijwilligers willen ze laten zien hoe bakstenen werden gevormd, de smid zijn vuur stookte en wat er pruttelde in de keuken. Maar daar blijft het niet bij, want het echtpaar van Wijhe had een hele nieuwe inrichting nodig, dus moeten er manden worden gevlochten, kisten getimmerd, kussens geborduurd, potten gebakken, groenten geteeld etc. 

Daarom zoekt het kasteel vrijwilligers, die graag een middeleeuws ambacht willen leren of het al beheersen en het ook leuk vinden om hun kennis aan de bezoekers van Kasteel Hernen over te dragen. Daarnaast zijn zij ook op zoek naar vrijwillig gastvrouwen/heren.

Mail bij interesse naar kasteelhernen@glk.nl