Het erfgoedfestival Gemaakt in Maas en Waal komt op stoom


Erg trots zijn wij op de tien activiteiten die de komende zomermaanden plaatsvinden in het land van Maas en Waal in het kader van het Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. Verschillende cultuurinstellingen hebben samenwerking gezocht met bedrijven uit de regio om een divers activiteitenaanbod te bieden rondom de maakindustrie in Maas en Waal. Cultureel ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen komen zo in praktische zin bij elkaar.

Bekijk hieronder het programma. 

De CultuurExpress heeft hierbij een aanmoedigende rol vervuld en zorgt tevens voor financiële ondersteuning en publiciteit. Dit programma wordt financieel ondersteunt door het provinciaal project Gemaakt in Gelderland te Arnhem en de Rabobank Maas en Waal te Druten. Bedrijfsverenigingen en gemeenten beraden zich nog op welke manier deze activiteiten ondersteunt kunnen worden.

Het programma

1.    Demonstratie 16e eeuws koken in Kasteel Hernen, diverse data.

2.    Lezing over Kunstenaarschap in Ateliermuseum Jac Maris met een demonstratie brons gieten (zondag 17 juni).

3.    Tentoonstelling Natuur en Vennen in Museum Kasteel Wijchen met in de weekenden in augustus een echte archeoloog of restaurator aanwezig, diverse data.

4.    Bakstenenfabricage Dericks&Geldens in Museum Tweestromenland met historische wandelingen, een kinderworkshop en expositie. In samenwerking met Galerie D’n Oostersteeg te Druten (4 en 5 juli).

5.    Stationaire Motorendag in Museum de Tuut in Appeltern, de molen in Beneden-Leeuwen, Bergharen en Heumen (5 juli).

6.    Metaalweekend in Museum de Tuut, Kasteel Hernen en Tingiterij ’t Oude Ambacht Alphen. De Tuut zal dit weekend onder stroom zijn, Kasteel Hernen toont 16e-eeuwse smeedkunst. Bij het stoomgemaal is een smidse in bedrijf met een hoefsmid en ook de Tingieterij ‘t Oude Ambacht in Alphen is in bedrijf en te bezoeken (8 en 9 augustus).

7.    Houtbewerking in Museum de Tuut. Naast de Tuut is de ambachtelijke molenmakerij in Bergharen geopend. Deze geeft een inkijk in de restauratie van de molen van Batenburg.(12 en 13 september).

8.    Tricotage en het nieuwe breien in Museum Tweestromenland: met modeshow, workshop en tentoonstelling (29 en 30 augustus).

9.    Oude ambachten in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. U ziet de mandenmaker, klompenmaker, nettenbreier en kleisteenbakker in actie en er worden diverse oude filmbeelden getoond (13 september).

10. Kloostermoppen maken in Kasteel Hernen (11/12 en 14 t/m 19 juli, 15/16 en 18 t/m 23 augustus, 12/13 september, 24/25, 28/28/29 oktober).

 

Zie voor verdere informatie, exacte data, openingstijden en adressen het volledige programma onze agenda en www.gemaaktingelderland.nl