De Maas en Waal Cultuurkaart moedigt aan tot samenwerking


Met trots presenteert De Maas & Waal Cultuur Express de Maas en Waalse Cultuurkaart! Wethouder Ton de Vree (Kunst en Cultuur) van de gemeente West Maas en Waal nam vanmiddag het eerste exemplaar in ontvangst. Deze bijzondere kaart is een eerste uiting van de groeiende samenwerking van een aantal erfgoedinstellingen in het land van Maas en Waal. De aangegeven fiets(auto)routes wijzen u de weg naar cultuurhistorische adressen. U doet inspiratie op en tips wijzen u naar nog meer mooie plekjes in deze streek tussen de rivieren.  

Arnold de Kock, voorzitter van de Maas & Waal CultuurExpress, heette de aanwezigen welkom in de foyer van Streekhistorisch Museum Tweestromenland. De Kock benaderde in zijn welkomstwoord dat grenzen voor de Maas en Waal CultuurExpress geen belemmeringen vormen om dorpen te verbinden en onderlinge samenwerking tot stand te brengen. Dit met als doel het culturele erfgoed van onze streek te behouden en op de kaart te zetten. Want het mooie aan cultureel erfgoed is dat er het al is! Het hoeft alleen bewaard te worden. Met de komst van de cultuurkaart wordt dit moois letterlijk op de kaart gezet. Er wordt verwezen naar acht musea en/of culturele erfgoedinstellingen in het land van Maas en Waal die voor eigen inwoners en toeristen de moeite waard zijn om te bezoeken. ‘De cultuurkaart die we vandaag uitreiken maakt zichtbaar dat samenwerking tot iets moois kan leiden’, aldus De Kock.

Samen kun je iets mooiers vertellen

De Kock geeft daarna het woord aan Richard de Bruin, directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland. Het toeristenbureau maakte de uitvoering en financiering van de kaart mogelijk. De Bruin ging maanden geleden met De Kock in gesprek om op zoek te gaan naar het gemeenschappelijke verhaal dat de acht verschillende erfgoedinstellingen samen te vertellen hebben. De Bruin hoopt met de cultuurkaart het grote verhaal van Maas en Waal te vertellen: dat van wonen, werken en leven rond de rivieren. Het bijzondere deltagebied met als hoofdthema water. Want dat water, dat vinden de buitenlanders volgens De Bruin fantastisch. ‘Wat Arnold de Kock net ook al zei: het culturele erfgoed is er gewoon al, maar we moeten het verhaal vertellen en als je dat met elkaar doet kun je iets mooiers vertellen.’

Tot slot krijgt Martin Hommersom, voorzitter van Ondernemend Maas en Waal de microfoon. Een stuurgroep van deze vereniging ging de afgelopen tijd op zoek naar de identiteit van Maas en Waal en kwam uit bij vier hoofdthema’s die ook op de website van de CultuurExpress de revue passeren: leven met elkaar,  gevormd door het water, wereld vol verrassingen en oase van mogelijkheden. Hommersom concludeert dat we elkaar versterken als we ons concentreren op onze overeenkomsten. Een boodschap die alle sprekers vandaag uitdragen.

De Maas en Waal Cultuurkaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeeldingen om deze in het originele formaat op te slaan op uw computer. De cultuurkaart is tevens gratis te verkrijgen bij de acht deelnemende musea. 

Cultuurkaart moet verbinden

Dan is het moment gekomen voor het overhandigen van de cultuurkaart aan Ton de Vree, wethouder kunst en cultuur van de gemeente West Maas en Waal. Deze neemt de kaart dankbaar in ontvangst. De wethouder hoopt dat de cultuurkaart de acht musea nader tot elkaar gaat brengen, want dat is nodig. De afgelopen jaren bleek namelijk dat de musea nieuw leven ingeblazen moest worden om het hoofd boven water te kunnen blijven houden. De Vree denkt dat te kunnen bereiken door meer samen te werken. ‘Samen kun je meer doen. Door elk je eigen verhaal te vertellen, dat afgestemd is op dat van de ander, versterk je elkaar. Cultuur en toerisme kunnen niet losgezien worden van elkaar. We willen laten zien hoe mooi het land van Maas en Waal is. Dat lukt met zo’n cultuurkaart als deze, daarom zijn we er ook hartstikke blij mee. De kaart dient niet alleen voor mensen van buitenaf, ook voor onze eigen inwoners die niet alle mooie plekjes van de streek kennen. Laten we hiermee het land van Maas en Waal verder op de kaart zetten!’