De wreedaard van de Maaskant toont berouw


Plaats: Batenburg
Thema: Mythe
Periode: 17e eeuw

U vindt dit misschien een oord van stilte  maar ik word altijd zo onrustig van ruïnes. Bij mij als paranormaal persoon komen al die verhalen uit het verleden spontaan naar boven. Neem nu die heer van Batenburg. De wreedaard van de Maaskant werd hij genoemd. Hij beschouwde zichzelf als alleenheerser hier op de grens tussen Gelderland en Brabant. Hij stoorde zich aan God noch gebod.

Zo’n onbehouwen type trouwt dan met de jonkvrouw van Wychen, de liefste dame ter wereld. Dat zul je dan gewoonlijk zien. Al wat die vent van haar misdeed, probeerde zij weer recht te breien. Op een dag komt die ploert met zijn krijgsbende terug op het kasteel met een groot aantal gevangenen. Doodziek en zwaargewond zijn die stakkers. De jonkvrouw van Wychen smeekt haar man om de gewonden te mogen verzorgen. Maar die wijst dat botweg af. “Niemand die mij hier iets gebiedt”, schreeuwt de bruut en hij laat de ongelukkigen opsluiten in de stinkende kelder. “Feest!”roept het heerschap  tegen zijn krijgsvrienden, terwijl de gevangenen kermen om water om hun dorst te lessen en hun wonden te kunnen verzorgen.

De jonkvrouw van Wychen begint te bidden om de redding van de gewonde gevangenen. Dan hoort ze een stem: “Is er dan geen God meer,  Baat en Borgh?” En zie, opeens wordt die muffe kelder verlicht met een hemels licht. Er ontspringt midden in de onderaardse kerker een heldere bron. De gevangenen kruipen er naar toe. Ze drinken van het bronwater en wassen er hun wonden mee schoon. De wreedaard hoort het rumoer van de gevangenen. Hij denkt dat de vijand het kasteel binnen is gevallen, toen hij zat te zuipen met zijn maten. Hij stommelt de trap af, ziet wat er gebeurd is en valt op zijn knieën. Op dit wonder heeft hij geen weerwoord en laat de gevangenen vrij.

Toch eens vragen aan mijn vriend, de wichelroedeloper,  waar die wonderlijke bron eigenlijk naar toe stroomt.

Locatie: Kasteel Batenburg in Batenburg, gemeente Wijchen
Bron: Heerlijkheid Leur
Te beluisteren op http://www.spannendegeschiedenis.nl/ of mobiel: http://cultuurexpress.nl/
GPS: 51°49'23.4"N 5°37'53.6"O