Willemken, de onverschrokken Leurse kostersvrouw


Plaats: Leur
Thema: Mythe

Had mijn vrouw alles al voorbereid om vandaag een lezing over emancipatie te geven voor de plattelandsvrouwen. Wordt ze  uitgerekend vandaag zo ziek als een hond. Afzeggen kan niet meer.  Of ik het niet van haar over wilde nemen? Ze keek er zo zielig bij dat ik geen nee kon zeggen. Ze wees me de papieren met haar aantekeningen. Ik word toch wel een beetje zenuwachtig. Kan ik met jullie niet even oefenen? 

Het gaat over Willemken, de kostersvrouw uit Leur. Regelmatig ging ze naar het door de kreupele  monnik Assumptio gesneden beeld van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods in Bergharen. Maar Willemken wilde meer. Ze liep helemaal  naar Den Bosch om daar op de markt een groot Mariabeeld te kopen. Een hele onderneming. Willemken liet zich er niet door afschrikken. Het beeld moest en zou op de feestdag van Maria Hemelvaart op het hoofdaltaar van deze eeuwenoude kerk staan, pal voor het kruisbeeld.

Toen op het feest van Maria Hemelvaart de kapelaan de kerk binnen kwam, schrok hij zich te pletter. Niet omdat de kerk al vol gelovigen zat maar vanwege dat Mariabeeld op het altaar.  De mensen moesten toch niet gaan knielen voor het Mariabeeld, maar voor Christus. De kapelaan werd zo woedend dat hij het Mariabeeld vastgreep om het weg te dragen van het altaar. Willemken pikte dat niet. Ze holde naar voren om het beeld uit de handen van de kapelaan te trekken.

In het gevecht dat volgde, viel Willemken. Ze kreeg het Mariabeeld vol over zich heen. Ze bloedde uit een gapende hoofdwond. De aanwezigen vertelden het aan de heer Van Batenburg, die het destijds voor het zeggen had in Leur. “Jij moest je schamen jij”, brieste hij tegen de kapelaan. “Soldaten grijp hem en gooi hem in de kerker in zijn burcht.” Wekenlang zat de kapelaan daar op water en brood. Toen heeft de heer van Batenburg hem met hoon overladen en de Maas over laten verbannen.

“Stel me niet teleur”,  zei mijn zieke vrouw.  “Ik doe m’n best”, zei ik. Wat kan ik anders?


Locatie: kerk te Leur in het land van de heerlijkheid Leur en Bergharen
Bron: Heerlijkheid Leur
Te beluisteren op www.spannendegeschiedenis.nl of mobiel: www.spgs.nl
GPS: 51°49'8.2"N 5°41'38.9"O