De wonderleer van Petrus en Johannes


Plaats: Ewijk
Thema: Geschiedenis
Periode: 17e eeuw

Af en toe moet ik hier zijn om leidingen te repareren. Wanneer ik dan in de kelder kom, zie ik het opeens  voor me.

In de tachtigjarige oorlog kwam het heil niet van de protestanten van over de Waal. Nee, de katholieken uit het land van Maas en Waal hadden hun hoop op ziel en zaligheid gevestigd op het Brabantse Megen. In Brabant hadden de gereformeerden niks te vertellen. Sinds 1607 was de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst door de Staatsen in Maas en Waal streng verboden. De katholieken kwamen stiekem toch bij elkaar in schuurkerken en kelders.

De paters Petrus en Johannes van het Franciscanenklooster uit Megen roeiden, verkleed als timmermannen, naar de overkant. Het zweet parelde op hun voorhoofden, want ze hadden een zware lading bij zich: een timmerkist vol gereedschap en een ladder met zeven sporten, ook wel een leer genoemd. Ze trokken met veel moeite de boot  aan de overkant aan wal toen ze opeens een stem achter zich hoorden: “Zo waar moet dat heen met die leer?”

Het was de protestantse baljuw uit Nijmegen, die hoog op zijn paard gezeten was. “We gaan deze leer wegbrengen naar de familie Van Stephraedt  op Slot Doddendael.“
“Dan zou ik maar opschieten want het is nog een heel eind naar Ewijk.” En daar zeulden Johannes en Petrus met hun zware last dwars door Maas en Waal. Tientallen katholieken waren in de godsvroegte door het donker al naar de kelder van Doddendael gekomen.  Eindelijk kwamen de paters Petrus en Johannes binnen met hun houten leer. Als bekwame timmerlui sloegen ze een van de bomen van de leer af en hamerden  de sporten door de andere boom. En zo ontstonden opeens zeven kruisen. De katholieken waren daardoor zo ontroerd dat ze spontaan een luid Te Deum Laudamus aanhieven.

En de baljuw uit Nijmegen? Die was uit nieuwsgierigheid achter de twee timmerlui aangereden en lag nu onder de tafel in de ontvangstkamer van slot Doddendael zijn roes uit te slapen.


Locatie: Kelder Slot Doddendael in Ewijk
Te beluisteren op www.spannendegeschiedenis.nl of mobiel: www.spgs.nl
GPS: 51°52'27.4"N 5°44'51.4"O